Ecole Saint Nicolas Enghien

Accueil > La vie de l’école. > Nos projets > De kunstklas van Saint Nicolas

De kunstklas van Saint Nicolas

lundi 28 novembre 2016 par Pascal

De kunstklas van Saint Nicolas !

Mag ik mij even voorstellen ? Ik ben Eva Van den Broeck (mevrouw Eva of juf Eva voor de leerlingen), geboren in de provincie Antwerpen en sinds 2002 woon en werk ik in Wallonië. In 1995 behaalde ik het diploma ‘Meester in de Beeldende Kunst optie Grafische Vormgeving en Fotografie’ aan de Hogeschool Sint-Lucas te Gent (nu “LUCA School of Arts”) en een ‘Pedagogische diploma’.
Sinds september 2016 geef ik het vijfde uurtje Nederlands in een nieuw kleedje ! Ik leer de leerlingen een mondje Nederlands door middel van kunstlessen. Alle opdrachten worden in het Nederlands gegeven, uitgelegd en bijgestuurd. De meeste opdrachten zullen in het teken staan van een bekende kunstenaar zoals, Henri Matisse, Edvard Munch, Vincent Van Gogh,…
De leerlingen stellen zich op deze manier open voor 2 nieuwe talen zonder er zelf bij stil te staan. Want kunst is een eeuwenoude vorm van communicatie.Kunst is een symbooltaal,deze ‘taal’ leren spreken draagt bij aan de algemene ontwikkeling van leerlingen. Dat ze dit in het Nederlands kunnen ontwikkelen is volgens mij “unatout” !

In deze kunstklas staat de individuele beeldende ontwikkeling centraal. Er wordt gewerkt met verschillende technieken zoals schilderen, tekenen, en ruimtelijke vormgeving... Leerlingen kunnen nieuwe technieken en materialen uitproberen bij opdrachten en hebben de ruimte om te experimenteren.

Voor de leerlingen is het van belang om zich op deze manier te leren uiten. Creatief bezig zijn is immers goed voor de hersenontwikkeling van kinderen. Deze creativiteit hebben kinderen hard nodig in een samenleving die steeds meer flexibiliteit verwacht en minder voorspelbaar is.

Het is vanzelfsprekend dat de leerlingen mogen verschillen van niveau, interesse en vaardigheden, mijn programma van de kunstklas speelt hierop in, tenslotte staat de verwerving van de Nederlandse taal centraal.
Er is geen huiswerk verbonden aan het volgen van de kunstklas. Uiteraard kan de uitzondering de regel bevestigen… voor creatieve speelvogels ! ;-)

Portfolio


| Plan du site | Mentions légales | Suivre la vie du site RSS 2.0 | Haut de page | SPIP |
Ecole Saint Nicolas Enghien (Ecole Saint Nicolas )